mandag 28. januar 2013

Han Magnar! Del II



Jeg fikk min første hund når jeg var 3 år, blandingshunden pella. Pappa var primus motor for at jeg skulle ha hund. Jeg ser nå at det muligens var et påskudd fordi han selv ønsket deg hund. Han elsker hunder og andre dyr. 2 eller 4 bein, det spiller ingen rolle. Jeg husker ikke i hvilken rekkefølge de kom, men jeg fikk både akvarium, fugler, rotte, hamster, kanin og en haug med katter. Vi måtte til slutt ha et eget rom i huset til alle dyra. Mamma var ikke spesielt interessert i disse dyra. Verst var fuglene, de produserte med støv. Det var selvfølgelig ikke snakk om å ha bare en fugl i et bur. Nei, vi kjøpte slike byggesett. Ett stort fuglebur som vi kunne bygge på. Til slutt var det så stort så det kunne romme en voksen mann. Ja, selvfølgelig måtte vi teste. Rugekasse og enda flere fugler. Hetterotta Rasmus var på grensen av det min mor kunne tåle, men når vi kom hjem med en ål som vi puttet i glasskassa rant det over for henne. Etter sigende gikk ålen i toalettet dagen derpå. 
 
Pappa er hobbyfotograf +++ Han har mange tusen bilder i papirformat og nesten like mange på slides. Jeg tipper at førti prosent av bildene er av meg og tretti prosent er av dyr. Jeg husker en gang han fant et pinnsvin. Han la seg ned på bakken for å vente på at pinnsvinet skulle stikke frem hodet. Piggdyret hadde rullet seg sammen som en ball som en naturlig følge av redsel, men på et tidspunkt måtte han jo gi opp. Jeg kan tenke meg at pinnsvin, som andre dyr kjenner lukten av menneske og forbinder det med fare så det tok lang tid før den lille turte å stikke frem snuta. Mulig han vurderte det dithen at et menneskedyr som evner å ligge flere timer på bakken med en svart plastikkdings foran seg ikke var farligere enn gresset han lå på. KNIPS! Foreviget pinnsvinansikt. Han gjorde noe av det samme med Pella. Det var jo umulig å få den hunden til å gjøre noe annet enn å logre og sove og spise. Han gikk etter henne en hel dag og ventet på et gjesp! KNIPS! Et foreviget flerrende gap.

På et tidspunkt hvor jeg hadde tre hunder fikk jeg en telefon fra noen som skulle omplassere en aggressiv tispe. Jeg kjørte henne til forsvaret hvor hun ble testet og funnet ubrukelig. Da ringte jeg pappa. –Igjen. Han sa ja! –Igjen. Den hunden bet meg i ansiktet. En centimeter under øyet så kinnbenet sto ut av ansiktet mitt og hun holdt på å ta hele tanngarden min. Til tross for dette var han like lite for avliving som meg. Vi måtte finne på noe annet. Hun utagerte mot flere og til slutt måtte vi ta den fatale avgjørelsen. Jeg tror faktisk det var tyngre for han enn for meg! Mange mener jeg har et hjerte for dyrene. Han har et hjerte for dyr som om mulig banker enda hardere. 

Som far så datter eller som datter så far. Vi går ikke av veien for litt oppmerksomhet for å uttrykke meg meget forsiktig. Noen skriver taler, noen skriver sanger, noen blogger og han Magnar skriver prologer. De er lange, de er veldig ofte grisete, de er alltid hysterisk morsomme og treffende. De smeller til både under skjørtekant og beltested. Pappa pleier å få oppmerksomhet selv om han ikke ber om det også. Han er opptatt av å følge regler og lover, men hvis han ser et flott motiv så glemmer han liksom reglene litt… Som for eksempel da han la seg på ryggen på hovedveien utenfor et Casino i USA. «Fløtt den røde løper’n, please… Jeg skal bare knipse litt» De ellers så strenge vaktene måtte trekke på smilebåndet. Eller de gangene han har klatret opp i master, blitt heiset opp i kraner, osv. Han får folk til å gjøre de merkeligste ting så han skal få tatt bildene sine. Han bare prater og ler og tar sjeldent et nei for et nei. Jo mer jeg skriver jo mer ser jeg at jeg egentlig er snytt ut av nesa på’n. Heldigvis, kunne jo fort kommet andre veien og blitt en drittunge! (Jeg lager en parentes her så jeg kan skryte litt ekstra uten at det synes så veldig… Magnar Nordtug har også skrevet en bok om fengselsvesenet, han har tatt bilde som er forsiden på en bok om Bastøy og han skriver nesten ukentlige innlegg om Midtøstenkonflikten i Sarpsborgavisa SA)

Forrest Gump og Elling! Ta begge og legg dem i en kjøttkvern. Hvem kommer ut i andre enden? Han Magnar! Denne ene historien er mer enn nok til å kvalifisere til andre enden av kverna: Pappa er storfan av gode, gamle brødskiver med pålegg. Helst da av typen hermetisk fisk i tomat. På en brødskive med makrell i tomat skal det ligge en skive sylteagurk midt på brødskiva. Hvis brødskiva deles i to havner det da nøyaktig en halv skive agurk på hver halvdel. Symmetrisk deilig, jeg ser den. Poenget er som følger: Kniven han bruker på å smøre ut fisk eller annet pålegg med skal vaskes etter bruk. Ikke noe størknet mat på tallerkener eller bestikk. Kniven skal vaskes i varmt vann og NÅR denne kvinen blir vasket står han og lener øvre del av pannen frem mot veggen/skapdøra eller hva som er over vasken der og da. Jeg spurte han en gang hvorfor han sto sånn og han svarte logisk nok at han liker å hvile dette ene punktet i hodet mot noe når han vasker kniven. Som en slags jording… Jeg ser den også faktisk! Veldig behagelig, verd et forsøk. Kanskje det bor en liten Elling i oss alle.

I forrige del så skrev jeg om rydding og kasting. Eller snarere mangel på kasting. Han Magnar er ikke gjerrig. Aldeles ikke, men han som meg sliter litt med å kaste ting. For mange år siden hadde han et par brune tøfler. Eller det var vel hull på hull med litt tøffel innimellom. Jeg husker diskusjonen pågikk om hvorvidt disse tøflene skulle kastes eller ikke. Dette var før vi fant opp kildesortering så det ble lagd søppelbål på jordet noen ganger i året. Mens søppelet ventet på en ny runde på jordet lå det i svarte søpplesekker. I en av disse sekkene fant pappa de brune tøflene, eller det som var igjen av dem, men det var jo bare tull at de lå der. Det fantes jo pakketeip skal vite. Til og med i matchende farge. Da gikk det noen måneder til før de ble «lurekasta» for godt!

Dette gir et lite innblikk i livet til Magnar Nordtug fra Eidet, barnebarn av Johan Nordtug, oppsynsmann i Tune kommune!


Jeg vil avslutte med å ønske det forholdsvis nygifte paret lykke til videre, og takker for et «hei dundranes» bryllup!

-Anita-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar